fredag, februari 02, 2007

UPSIDE DOWN

Grey Poupon, USA 1978
Visual Sensations Home Video

Upside Down är en av alla bortglömda små våfflor som sprutades ut i en strid ström under den gyllene porreran. Varken bättre eller sämre än genomsnittet men med två av branschens mest osannolika sexatleter i huvudrollerna - Richard Bolla och Bobby Astyr.

Bolla spelar en stackars man vid namn Derek som engagerar sig så hårt i kompisen Baileys (Astyr) kärleksliv att hans eget blir lidande. Förutom gökande blir det ett jäkla ringande i den här filmen och stundtals är det härligt pinsamt, som när Bolla lyfter luren strax före signal. Åskådaren serveras sex sexscener. Mycket sug, slurp och slick. Lesbiskt med sprutande dildo och ett saftigt samlag mellan Bolla och en sliten negress. De praktiserar 747-positionen och den kan ju kanske vara bra att kunna. Vänner av riktigt tuffa p-rullar (s k roughies) darrar till när halvskallige s/m-stjärnan Dave Ruby (porrens Al Bundy) dyker upp och smackar på kortsnaggade blondinen Jeana De Lorian. Men Ruby hålls tack&lov i strama tyglar den här gången och när allt kommer omkring är faktiskt Upside Down en rätt småputtrig historia. De Lorian är sexigast av de medverkande tjejerna vilket ju inte säger sååå mycket, men alla brudarna är charmiga på ett fulsnyggt 70-talsvis. Filmens alternativa titel lyder Small Change och det är kanske mer belysande med tanke på den bristfälliga budgeten. Förutom en kortare utflykt på en squash-bana håller all knullaktivitet till i ett och samma rum. Det är tidstypiskt discodunk i bakgrunden och den komiska slutknorren består i att Derek efter alla misslyckade kvinnoaffärer sadlar om och blir gay.

Tack vare de snabbkäftade porrkomikerna Bolla och Astyr har faktiskt denna extrema lågbudgetrulle ett underhållningsvärde. Bolla är en av få sexstjärnor som även medverkar i rumsren mainstreamfilm emellanåt, bland annat mot Kevin Costner i Ingen utväg (1987) och ganska så nyligen i en liten uppgift i Spiderman (2002). Men allra mest ökänd är nog Bolla som huvudrollsinnehavare i italienska kannibalklassiker som Cannibal Holocaust (1978) och Eaten Alive (1980). När Bolla inte porrar på film så går han under sitt riktiga namn Robert Kerman. Bollas sidekick, Bobby Astyr, är även han en liten lustig judisk man, fjärran från klichébilden av den manliga porrstjärnan som en välutrustad, muskulös Beach Boy-typ. Astyr (f.1937-d.2002) var något av branschens hovnarr men också omtalad för sin mångåriga romans med en av de största sexdrottningarna - Samantha Fox (ej att förväxla med en viss popsångerska). För regin svarar rutinerade Richard Mailer, för säkerhets skull dold under pseudonymen "Grey Poupon".