tisdag, december 19, 2006

I JULENS TECKEN


Mike Beck, Sverige 2005
Maxs

Om gamle Åsa Nisse-regissören Ragnar Frisk har någon motsvarighet i dagens svenska filmindustri så torde det nog vara Mike Beck. Bakom den tuffa pseudonymen döljer sig Michael Beckman - mannen som en gång i tiden basade över den skandalomsusade svenska upplagan av p-blaskan Hustler. I likhet med porrkollegerna SEO och Niclas Crammer började Beckman som skribent på småfåniga Scandinavian Film&Video, tidningen som var ett måste för alla oss videofrälsta på 80-talet och vars gamla nötta nummer jag ofta återvänder till när jag känner för en liten nostalgitripp. Från att ha regisserat och medverkat i lågbudgetkuriositeter som The Resurrection of Michael Myers (1987) och Elaka Rune och Sune (2000) har nu Beckman avancerat till vårt blågula rikes kanske bäste porrfilmare. Nåja, konkurrensen vad beträffar kvalitet är ju inte särskilt stor inom den här branschen och man tycker det är helt fantastiskt om filmerna åtminstone erbjuder någon form av intrig och dialog. Sådant brukar emellanåt skymta i Beck-produktioner vars svagsinta humor håller allra lägsta Åsa Nisse-klass. Med den skillnaden att istället för gamla folkkära aktörer som John Elfström och Julia Caesar så är det nu porrmodeller typ sexiga Nicole Berg och biffige Samson Biceps som irrar omkring och drattar på ändan. Enligt omslagstexten har I julens tecken inte bara titeln gemensamt med de danska gladporrfilmerna och det är ju heller ingen felaktig jämförelse, men nog var väl Ole Söltofts bravader på det glada 70-talet något festligare?

Julbord, dans krig granen och en massa smetig tomtemuzak är förstås obligatoriska ingredienser i den här filmen. Bara ett gästuppträdande av Arne Weise saknas, men han dök ju å andra sidan upp i Inge Ivarsons Kärlekens språk häromåret. Skäggiga tomtar som grymtar "ho-ho-ho" medan de får kukarna avsugna är vad som gör de här jullekarna strängt förbjudna för tindrande barnaögon, men porrandet är ganska monotont och alla juliga sånger gör att jag har svårt att hålla stånd. Kommer på mig själv med att sitta och nynna på "bjällerklang" istället för att göra vad man oftast brukar göra framför den här sortens film. Men här finns ett par gyllene ögonblick som säkert kan kåta upp den mest svårflirtade åskådare och till och med få Benjamin Syrsa att rodna. Jag tänker då på supersexiga, färgade lucian Kiran som stånkar och gnyr övertygande i ett våldsamt samlag med Tyson-kopian Samson Biceps. Samson visar också prov på oväntad musikalitet då han sjunger "staffan stalledräng" samtidigt som han tar Kiran bakifrån. Kiran håller sig krampaktigt i sänggaveln och nynnar med så gott det går. En annan sexig uppenbarelse är rödhåriga Alexandra Larima som suger på och snackar med sin pojkväns stake på ett mycket eggande vis. Hon är helt klart väldigt fräck i mun!

Handlingen, i den mån man kan tala om någon sådan, tilldrar sig på motell Bävergrytan dit ostfabrikanten Torvald Flens (spelad av Åke Gustafsson) med sällskap dragit sig tillbaka för att fira jul. Förvecklingar uppstår när lömska maffiatorpeder och våldsbenägna polisstyrkor anländer till motellet. Men våldsamheterna - precis som sexaktiviteterna - skildras med glimten i ögat. Åke Gustafsson - den lille mannen med den sorgmodiga uppsynen - hade faktiskt kunnat platsa i en riktig Åsa Nisse-film. Gustafsson dyker upp i var och varannan Beck-rulle när det behövs en liten krumelur i marginalen, och han är förstås som klippt och skuren i rollen som fabrikör Flens. Naturligtvis får den till åren komne Gustafsson aldrig till det med någon läcker tjej - fast den här gången tappar han i alla fall kläderna under ett rån. Delar av skådespelartruppen snackar danska och det bidrar förstås till att man kommer i gemytlig "teckenfilmstämning" och hade Ole Söltoft bara levat skulle nog Beck stoppat in honom i en liten cameoroll. Mot slutet dyker Beck upp själv som en Persbrandt-inspirerad snut och hans kollega spelas av en annan svensk porrveteran, nämligen Erik Fischer. Allt som allt sju sexscener (mest fantasifull är en lesbisk snutt med en brud inslagen i julklappspapper) och dvd:n innehåller även inspelningsreportage samt trailers för andra odödliga Beck-klassiker som Frestelsens hus, Musbilen och Ridskolan 3.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

Tack för en underhållande beskrivning av "I Julens tecken".
Mvh / Torvald Flens (Åke Gustafsson)

23:58  

Skicka en kommentar

<< Home