torsdag, november 02, 2006

CHARLI

Godfrey Daniels, USA 1981
Walthers Video

Jack & Charli har varit gifta i sex år och kärlekslivet börjar gå på slentrian. När Charli väljer att glo på Johnny Carsons TV-show istället för att älska med Jack förstår man att läget är allvarligt (såhär i förbifarten: den nyligen avlidne Johnny Carson var föregångaren till dagens televiserade pratkvarnar Letterman & Leno). Inte svårt att förstå varför Charli väljer Carson istället för Jack dock, ty när det äntligen är dags för lite älskog så är den utarbetade kontorsslaven Jack oengagerad och kommer för fort. Otillfredställda i sitt samliv börjar Charli & Jack fantisera om sex med andra . . .

Om producenter som Ed Powers gör porr för runkare så är Godfrey Daniels filmer mer anpassade för älskare. Tyvärr tycks Daniels sedan länge ha lämnat den sexigare delen av filmindustrin men fortfarande är läget sådant att det rådar en skriande brist på vettiga "parfilmer" på marknaden. Daniels var en av de ambitiösa filmare som bemödade sig om att ge porrbranschen lite bättre rykte och visa att det faktiskt går att göra porr med brain och känsla. Visst kan man garva åt en film som Charli och det märks alltför tydligt hur samtliga inblandade anstränger sig till det yttersta för att ge produktionen lite klass. Inte heller så lätt för p-skådisar att leva ut starka känslor i ett äktenskapsdrama men Jesie St James (Charli) och Eric Edwards (Jack) gör så gott de kan. Svala blondinen St James och veterantjuren Edwards tillhörde branschens bättre skådespelare. Synd bara att Edwards är så irriterande lik en elak upplaga av svensk televisions meste trivselputte Martin Timell!

För att återgå till handlingen så får vi i bild se hur Jack & Charli har fantasisex med sina vänner. Inte minst får vi avnjuta en lesbisk dröm där Charli älskar varsamt med sin bästa väninna Angie (spelad av undersköna brunetten Annette Haven i något som väl kan karakteriseras som en "gästroll"). I en scen köper Charli en porrvideo som födelsedagspresent åt Jack. Filmen ifråga är Marilyn Chambers-klassikern Jag vill ha mer! (Insatiable, 1980) - givetvis producerad av Daniels den med. Men inte heller detta tilttag sätter någon vidare fjong på samlivet. Jack blir visserligen råkåt av filmen men kommer nästan direkt när Charli börjar suga honom. Jack somnar och med tårarna trillande nerför kinderna får Charli tillfredställa sig själv i duschen. Hon söker tröst i familjens hund Goofy (få inga fula tankar nu!) som är en ljus, lurvig vove och trevligaste inslaget i hela filmen. Att Eric Edwards haft roller i rullar som Linda Lovelace and her dog gör dock att tankarna börjar skena åt fel håll . . .

Jack å sin sida tar sig ett snack med grabbarna över den sedvanliga Budweisern och ett parti poker. Hela stämningen är så amerikanskt såpapräktig att man storknar och visst väntar ett "happy end" runt hörnet. Jack & Charli talar ut, låter TV:n med Johnny Carson flyga och fara, och älskar ömsint medan ett sötsliskigt ledmotiv ljuder i bakgrunden. Nja, kan inte påstå att Charli eggade undertecknad i någon högre grad. Amerikanska medelklassens sexproblem är inte precis min grej. Men för att vara porr är detta naturligtvis av yppersta klass. Klippning, foto och regi är klanderfritt utfört. Bakom pseudonymen Godfrey Daniels döljer sig TV-producenten Stu Segall som för tillfället håller på med en film om muskelbyggande guvernören Arnold Schwarzeneggers liv. See Arnold run är arbetstiteln och Jurgen Prochnow gestaltar allas vår Arnie medan Mariel Hemingway föreställer frugan Maria Shriver. Kan inte Segall gå tillbaks till sina porrfilmer istället?

Charli hade svensk premiär (1984.10.15) på Fenix i Stockholm.