måndag, september 15, 2008

KÄRLEKENS SPRÅK 2000


Anders Lennberg, Sverige 2004
SF Video

Ur led är tiden. När mysgubbarnas mysgubbe Arne Weise gick ut i pressen för ett antal år sedan och tyckte att julen var skit så är det något som är snett. Allvarligt snett. Inte blev det bättre av att gamle Arne i samma veva dessutom dök upp i en porrfilm! Sedan dess känns ingeting heligt längre och varken julskinkan eller pepparkakorna smakar som dom ska.

Arne Weise i hårdporr? Nja, kanske inte riktigt - men nästan! I legendariske skräpproducenten Inge Ivarsons Kärlekens språk 2000 dyker linslusen Arne upp i en kort scen och hans välbekanta stämma hörs sedan filmen igenom som speakerröst. Och nu talar vi inte om Mitt i naturen! Denna moderna upplaga av Kärlekens språk är om möjligt ännu fånigare än den gamla som spelades in redan 1969. Men inte lika charmig. Ett frigjort 60-tal utan AIDS präglade den första rullen. Nu sitter vi surt med facit i hand och frågar oss: vart tog ni vägen ack så ljuva 60/70-tal?

Kvar från första filmen, som regisserades av framlidne Torgny "konservburkarnas Antonioni" Wickman, är sextanten Majbritt Bergström Wahlan (någon som hörde hennes intressanta sommar-program på radioapparaten i somras?) och skådespelerskan Kim Anderzon. "Rederietstjärnorna" Anderzon och Bert Åke Varg (Varg on Viagra) sexar men tack&lov utanför bild. En massa snygga ungdomar sexar också. En grabb lär ut det här med onani och runkar sig till utlösning i närbild. Men hallå! Kunde inte kidsen fått ha den här s k "sexupplysningsfilmen" i fred? Då hade det kanske kunnat blivit bra. Men med dessa fåniga TV-ansikten som poppar upp titt som tätt och vräker ur sig plattityder blir det hela ganska outhärdligt. För att inte tala om hysteriska Regina Lund som både deltar i filmens töntiga spelscener och hafsiga och slafsiga porrscener.

För i helvete - släng ut tokiga Regina, farbror Arne (TV-gubbe - bliv vid ditt juleljus!), tant Kim och Rederiet-Gustav! Låt storyn kretsa kring ungdomarna och ta upp sexlivets mysterier på ett seriöst men ändå sexigt vis! Skulle det vara så himla svårt? Nu känns filmen som ett evighetslångt, konstlat coolt såpaavsnitt. Men vad hade jag egentligen väntat mig av Inge Ivarson? "Svensk porrfilms Bert Karlsson" har nog aldrig tjänat några ädlare syften än att fylla den egna plånboken.

Kärlekens språk 2000 (urpremiär 2004.04.02) fick bara begränsad biografdistribution. Kanske inte så svårt att förstå varför . . .

-

Etiketter: