lördag, augusti 09, 2008

69


(originaltitel:RANDY, THE ELECTRIC LADY)
Phillip Schuman, USA 1979
Maxs

Sanningen om Desiree Cousteau hette en pseudodokumentär som väl berättade allt annat än sanningen om den docksöta aktrisen som var en av det sena 70-talets ledande porrdrottningar. Vem var hon egentligen? Lever hon fortfarande och hur mycket trovärdighet ligger det i ryktena som säger att hon hamnade på mentalsjukhus? Och är hon verkligen dotter till den världsberömde oceanografen och dokumentärfilmaren Jacques-Yves Cousteau eller var detta påstådda släktskap enbart ett pr-trick för att öka försäljningen av Dessan-våfflor? Hjälp mig - jag söker verkligen efter sanningen om Desiree Cousteau, min ungdoms porrhjältinna!

Högt aktade Scandinavian Film&Video-recensenten Hans Sidén fick värsta råballen av den här fantasieggande Cousteau-rullen som av någon anledning aldrig kom upp på den svenska biorepertoaren utan endast fanns tillgänglig på video under titeln 69. Sidén strödde ut fyra stjärnor och var fullkomligt hänförd över Dessan som han beskrev som "obeskrivligt gullig i rollen som det övererotiska offret för Aunt Pegs djävulskt utstuderade och välluststimulerande sextortyr". Låter som grövsta S&M-rullen men det är det inte alls - 69 är en riktigt kul liten skräckparodi där Juliet "Aunt Peg" Anderson är i toppform som den galna vetenskapskvinnan Dr Pandreck. Stackars Randy (Cousteau) hamnar på Dr Pandrecks mystiska sexinstitut där flera flickor har dukat under för den vansinniga doktorns experiment.

Dr Pandrecks mission går ut på att finna den fria, orgasmiska kvinnan. -Fullständig, kvinnlig orgasm ska kunna uppnås utan män! dundrar doktorn med tysk brytning och man misstänker att det hela är tänkt som en mycket stygg satir över Grupp 8-feminister. Varje skräckfilmsdoktor av klass brukar omge sig med bisarra medhjälpare och Fräulein Pandreck är förstås inget undantag. Vid sin sida har hon den vanställde Frank (enstein?) , som spelas av Cyrus James, och den stollige Dr Crass (Harold Steinfarfel). I ett parodiskt S&M-avsnitt slickar Frank sin härskarinnas stövlar medan hon leker med ett piskskaft i hans anus. Men annars är alltså den här filmen befriad från stötande scener och bjuder istället på rätt så smakfull sex, inte minst mellan de för mig okända huvudrollsinnehavarna Roger Frazer och Monica Sands.

Frazer och Sands föreställer de mer normala läkarna Dr Harrison och Dr Tully som anländer till institutet för att demonstrera preparatet "Orgasmin". Men de inser omgående att något ruttet pågår inom institutets väggar och tillsammans med tösstackaren Randy beslutar de sig för att bekämpa den vansinniga Dr Pandreck. Men Pandreck ger sig inte i första taget och slåss med näbbar och klor för att ta patent på "Orgasmin" - detta kemiska pass till Nirvana!

69 bjuder som den svenska titeln antyder på mycket sug och slick. Monica Sands är helt enorm på att suga kuk och det är förvånansvärt att hon inte blev en större stjärna på porrhimlen. Monica och Dessan svarar för filmens erotiska behållning medan Aunt Peg sin vana trogen är mer rolig än upphetsande. I filmens mest flippade scen skymtar även blivande porrdrottningen Jesie St James (Talk dirty to me, etc...). Jesie medverkar som en av Dr Pandrecks försökskaniner och tillsammans med Randy utsätts hon för ett experiment som ska mäta deras sekretionsnivå. För att få igång damerna tvingas de kolla på en massa gamla loops där det idkas samlag så det står härliga till. Eggande att se hur särskilt Dessan försöker verka oberörd men bara blir kåtare och kåtare av all sexaktivitet hon tvingas bevittna under experimentets gång. Till slut är hon helt fnattig av åtrå! Synd bara att sexscenerna - hela femton stycken - är för korta, men å andra sidan är spelscenerna såpass välgjorda att man förstår att regissören Phillip Schuman haft fullt sjå att försöka få till en någotsånär jämvikt mellan handling och sexaction.

Legendariska filmexploatören Ann Perry (kvinnan bakom hårdporriga cowboyfilmen Sweet Savage (1979) har distribuerat 69 och anser att den bör tilltala kvinnor. Men det vet jag faktiskt inte riktigt. Även om den präktige Dr Harrison i en scen faktiskt tar ett pro-feministiskt ställningstagande. När några av institutets tjejer vill veta vad doktorn anser om pornografi svarar han följande (till smeksam bakgrundsmusik): - Jag blir inte upphetsad av porr eftersom kvinnan där är ett objekt - ingen man kan relatera till. Wow - såna här repliker hör man inte ofta i porrfilmer! Men rabiata feminister skådar förstås igenom Dr Harrisons insmickrande snack och vanliga kvinnor i publiken blir nog illa till mods av barska Aunt Pegs många groteska sexexperiment, även om de flesta tack&lov sker utanför bild. 69 hör nog trots allt bäst hemma i den unkna porrklubbsmiljö där jag första gången beskådade den, bland bolmande och runkande gubbs mellan 16 och 96. Inte menat som något dåligt betyg. Tvärtom. Men en varning så att inte någon glad filur får för sig att spela upp den här filmen för sin flickvän eller hustru.

Att filmen har en satirisk udd beror med största sannolikhet på att välkände författaren Terry Southern (f.1924-d.1995) faktiskt har levererat originalidén. Southern slog igenom mot slutet av 50-talet med Candy som var en modern parodi på Voltaires Candide. Han skrev boken tillsammans med Mason Hoffenberg under pseudonymen Maxwell Kenton. Mitt i revoltens 1968 blev Candy film (regi:Christian Marquand) med en internationell rollbesättning som toppades av svenskan Ewa Aulin. Tio år senare blev Candy renodlad porrfilm, The erotic adventures of Candy, i regi av Gail Palmer och med blonda sexbomben Carol Connors i titelrollen. Southern har även samarbetat på de oscarsnominerade manuskripten till klassiker som Stanley Kubricks Dr Strangelove(1964) och Dennis Hoppers Easy Rider(1969). Hur i helskotta han blev involverad i porrbranschen vet jag tyvärr ingenting om. Och regissör Phillip Schuman (f.1953-d.1994) är för mig en okänd herre men lär förutom 69 ha gjort lite TV-jobb och en "kvinnor-bakom-galler-musikal" betitlad Jailbird rock (1988). Ett extra plus i 69 är annars musiken - inte minst ledmotivet "I want to be your toy" som så sexigt framförs av Nancy West.

-

Etiketter: