söndag, december 11, 2005

AMANDA BY NIGHT


Robert McCallum, USA 1980
Videorama


Här har vi en frän kriminalare laddad med sex & våld. Amanda By Night är kanske den allra bästa porn noiren någonsin och garanterat en av de bästa p-våfflor som överhuvudtaget spelats in. Veronica Hart briljerar i huvudrollen som lyxhoran Amanda Heather. När flickor i hennes stall hittas mördade tvingas hon samarbeta med polisen för att finna de skyldiga. Under handlingens gång blir hon dock förälskad i mordutredaren Ambrose Hart (spelad av kompetente Robert ”Bolla” Kerman, en man även flitigt verksam i italienska kannibalfilmer).

Regissören Gary Graver gjorde under pseudonymen "Robert McCallum" flera av de allra bästa porrfilmerna. Han behärskade allt från farser till mer komplexa historier. ABN måste nog ses som höjdpunkten i hans karriär. Ändå blev den utan porroscar, även om den förstås var nominerad vid 1981 års gala. Däremot erövrade Amanda sex av porrfilmkritikernas priser - bland annat Bästa Film, Bästa Kvinnliga Huvudroll (Hart), och Bästa Kvinnliga Biroll (Lisa De Leeuw). McCallum - en gång i tiden Orson Welles fotograf - vann regipriset. Och Amanda har verkligen allt - intressanta karaktärer, skumma miljöer, thrillerspänning, och förstås rikligt med sex. Tio sexscener. Precis lagom långa så man inte ska sitta där och glömma intrigen. Dessutom ett ganska milt S&M-avsnitt där Samantha Fox och Lisa De Leeuw förnedrar en manlig kund i läderhuva. Men den svenska censuren valde istället att klippa bort tjugofyra sekunder "död kvinna på säng".

Alla inblandade i filmen är i fin form. På skurksidan är veteranerna Jamie Gillis (som sadistiske sutenören Friday) och Frank Hollawell (som "Mr Big") sådär härligt slippriga som bara de kan vara. Hollawell är identisk med karaktärsaktören John Alderman (f.1933-d.1987) som medverkade i flera vanliga TV-serier och filmer men mest förekom i mjukare sexfilm. För sina hårdare p-rullar fann han det dock säkrast att byta namn, även om han aldrig deltog i några sexaktiviteter. Ron Jeremy finns också med i rollistan som en lömsk snut och Lisa De Leeuw (f.1958-d.1993) gör en av sin karriärs bästa roller som Beth, en av Amandas flickor.

Amanda By Night hade svensk premiär (1982.03.18) på Woodstock i Stockholm. En fristående fortsättning spelades in av Jack Remy 1987 och var betitlad Nätterna med Amanda (Amanda By Night 2). Som kuriosa kan nämnas att hemma i Sverige fanns en tid ett rockband som kallade sig för Amanda By Night.